assalammualaikum semua..untuk harini kami telah mencuba membuat satu makann atau lebih dikenali manisan , biskut yang sangat terkenal di Perancis yang bernama "macaroon ". Biskut yang comel -comel ala burger melayu ni sangat terkenal di Perancis kerana dihidangkan bersama kopi hitam yang sangat la pahit...nak tahu tak kenapa mesti minum ngn kopi yg sgt pahit?? sebab nyer Macaroon ni ter -sangat lah manis sampai terpejam pejam mata korg kalau korg makan taw... tapi jangan tak tahu ,macaroon ni sgt la sedap kerana tekstur luar nye yg rapuh dan sementara didalam nya pulak lembut dan moist ala2 marshmallow sket la ditambah pula dngn pelbagai inti yang mana suka ati korg la nak letak kan.. pastu jgn tak tahu lg yg macaroon ini bahan nye pon agk mahal n plg penting cara pembuatan bulat2 comel ini sangat la susah kerana ia mesti la dibuat pada waktu tengah hari kerana cuaca yg panas membolehkan ia cepat kering dan boleh la dibakar dengan segera,,kalau tak jemur atau tak dibiarkan selama beberapa minit,,,nescaya korg punye macaroon takkan menjadi taw..eh eh asyik membebel je la kan..nak tahu tak ape bahan2 nye ??antara bahan2 nye adalah putih telur, gula castor , serbuk badam n sedikit pewarna tambahan yang korg suka.. itu jer,,rase nye cukup la post tentang macaroon yg nurul iman cuba sampai kan sebb nye nurul iman pon tak pro sgt tentg macaroon ni...baru nak bertatih..hehehe,....wasalam

No comments:
Post a Comment